Features, system architecture

GUIDO is designed primarily - but not exclusively - for museums, art galleries, auction houses and all other kind of exhibitions let it be an in-building or an outside exhibition. It uses specific, industrial type rugged mobile devices, provided for the visitors upon entering the exhibition. The system provides everything that a multimedia-capable electonic guide can provide, including object information (any number of pages) with free or guided navigation and any mix of multimedia content, as well as guided tours, quizes/games, audio guide features, film room narration, etc. (See more detailed description of features below).

As technical background, the sytem requires a WEB and a Database Server installed locally. It also requires a PC to maintain the content. For smaller installations, it is possible to use a single machine with workstation operating system (windows 7 or 8), and use it's built-in WEB server, and the free MS SQL server Express database server. For larger installations (multiple dozens of client devices and up), it is recommended to use dedicated server(s), and separate workstation(s) for managing content.

The mobile devices provided for the visitors are specific, rugged, industrial mobile devices, which are built to withstand physical demands and influences.

The system is built up by the following three, closely cooperating main modules.

Modules:

 • Content management application
  A Központi adatkezelő szoftver egy személyi számítógépes (PC-s) alkalmazás. Az üzemeltető ennek a modulnak a segítségével rögzíti és tartja karban az objektumokhoz, túrákhoz, kvízekhez és egyéb tartalmakhoz rögzítettt információkat.
 • Mobile applications
  A Mobil tárlatvezető és Információs szoftver egy mobil kéziszámítógépes alkalmazás. Ez a modul működik a látogatók számára rendelkezésre bocsájtott mobil eszközökön. Ez a tényleges tárlatvezető alkalmazás.
 • Data synchronization services
  Web szolgáltatások gyűjteménye, amely biztosítja a modulok közötti adat-szinkronizációt, a szinkronszöveg-támogatást, a kvízek eredménylistájának karbantartását, a mobil eszközök szoftver frissítését.

Mobile device

The mobile device (PDA) is a lightweight, ergonomic, but rugged/robust, industrial type mobile device, with anti-shock protection. It is particularly suitable for everyday use in high stress indoor and outdoor applications. It has a barcode reader or RFID module, depending on the installation. It has a high color, high contrast touch-screen, and available in different keyboard congigurations. (With navigation keys only, or with numeric keypad, or even with a qwerty keyboard).

There are also devices desogned for specific requirements, like devices with anti-electrostatic housing (for flammable environments), etc. We can select a suitable device for you for almost all environments.


Jump to top of page

The device ...

 • ergonomic, industrial housing, shockproof to 1m
 • touchscreen
 • barcode or RFID code reader attached
 • integrated WLAN adapter for data synchronization
 • adjustable shoulder strap and headphones
 • charging station for 1 or 4 devices

TARTALMI ELEMEK

A GUIDO a multimédiás tartalmak széles palettáját képes kezelni és bemutatni. Ezek lehetnek szöveges információk, képek, helyszíni alaprajzok, audió anyagok (hangok, zenék, narráció) vagy videó anyagok. Ezek egymással szabadon kombinálhatók, így lehetőség van bonyolult menürendszer nélkül információs szöveg mellett képeket megmutatni és hanganyagokat lejátszani.

Oldal típusok:

 • Szöveges oldal
  Címmel, képpel, menükkel és egyéb aktív képernyő elemekkel ellátott, alapvetően szöveges információt nyújtó oldal.
 • Teljes oldalas kép
  Címmel, és aktív képernyő elemekkel ellátható, képi információt nyújtó oldal.
 • Audio oldal
  Szöveggel, képpel ellátható, audio fájlt lejátszó oldal. A lejátszás lehet automatikusan induló, vagy a felhasználó által kontrollálható (indítható, megállítható, újrahallgatható).
 • Teljes képernyős video oldal
  Az audió oldalhoz hasonlóan a lejátszás itt is lehet automatikus, és manuálisan vezérelt.
Jump to top of page

TÚRÁK, TÁRLATVEZETÉS

A rendszerben létrehozható túrák az elektronikus tárlatvezetés eszközei. A látogató a falra kihelyezett információs tábláról kiválasztja az őt érdeklő témájú tárlatvezetést és a mellette levő vonalkódot leolvasva a szoftver végigvezeti őt a túra egyes lépésein.

A tárlatvezetés lehet szabad - azaz a látogató szabadon barangolhat a tárlat elemein - és lehet kötött, amikor a látogató a szoftver által irányítva járhatja végig túrát. A két mód vegyesen is használható, azaz a tárlatvezetés egy része szabad, egy része kötött.

A tárlatvezetés tartalmazhat elágazásokat, lehetőséget biztosítva a látogatónak, hogy válasszon a túra egyes részében több alternatíva közül. Tartalmazhat ezen kívül „hurkokat” is, amikor a látogatónak lehetősége van a tárlat egyes lépéseinél bővebben, extra lépéseket végigjárva tájékozódni, majd visszatérni és folytatni a tárlatvezetést.


Jump to top of page

KVÍZEK, JÁTÉKOS ISMERETSZERZÉS

A rendszer a múzeumlátogatás nyújtotta élmény fokozása és a látogatók szórakoztatása érdekében lehetőséget biztosít kvízjátékok létrehozására. A kvíz játékok során a rendszer kérdéseket tesz fel a látogatónak egy adott objektumhoz, témához kapcsolódóan, és rögzíti a játékban elért eredményeket.

Kvíz tetszés szerint

A GUIDO-val a kiállításokhoz korlátlan számú kvíz játék kapcsolható. Célirányos kérdésekkel a GUIDO a figyelmet a kiállítás műtárgyaira és azok történetére irányítja. E játékok elsődleges célja a kapott ismeretek feldolgozása és a hatékony gondolkodás ösztönzése kötetlen, szórakoztató formában úgy, hogy ez kicsiknek és nagyoknak is érdekfeszító maradjon. Példák:

 • Feleletválasztásos kvíz
  A rendszer feltesz egy kérdést, és a látogatónak választania kell az előre megadott válaszok közül. Létrehozható egy vagy több helyes válaszos feladat is. A kérdés lehet szöveges, vonatkozhat képes, hang vagy video információra is.
  Például: Milyen állat látható a képen? Milyen állat hangja hallható? Milyen állat látható a következő videón?
 • Objektum kereséses kvíz
  A rendszer feltesz egy kérdést, és a látogató egy objektum kódjának leolvasásával válaszol.
  Például: Keresse meg a legrégebben festett képet a teremben! Válassza ki azt a festményt, melyet a képen látható művész festett!
 • Objektum felismerés kvíz
  A látogató egy képtöredék alapján próbálja megtalálni a műtárgyat. Ha ez nem sikerül, akkor kérheti több részlet felfedését is, de ebben az esetben csökken az elérhető pontszám.

A GUIDO az ötletesen szabható játékok széles skálájával rendelkezik, ezzel lehetőség nyílik kérdezős játékokkal, hangjátékokkal, képrejtvényekkel, kirakós játékokkal, képtöredék vadászatokkal igazi élménnyé alakítani a múzeumlátogatást.

Eredményesség mérése

A játékokban minden helyes válasszal pontok szerezhetők, így a GUIDO a nagy versenyszellemmel megáldott látogatók igényeit is kielégíti. A látogatók által elért eredményeket közzé lehet tenni az eredménykijelzőn.

Ismeret közvetítő funkció

A GUIDO a játékokkal nem csak az eredményességet jutalmazza, hanem segít az ismeretek megszerzésében és feldolgozásában is. Ennél fogva a múzeumpedagógiában és az iskolák látogatással egybekötött oktatói munkájának támogatásában is nagyszerűen alkalmazható eszköz.

Jump to top of page

A kvízjáték ...

 • játékossá teszi az ismeretszerzésr
 • gazdagítja az információ közlés formáit
 • elősegíti a szerzett ismeretek megőrzését
 • a gyermekek számára is élménydússá teszi a látogatást
 • segíti az együttműködést az iskolai oktatással

Speciális funkciók

Speciális információs oldalak, reklám felületek

A GUIDO rendszer támogatja az egyedi tájékoztató, figyelemfelhívó vagy reklám jellegű speciális információs oldalak kezelését is. Létre lehet hozni egyedi üdvözlő képernyőket, melyeken a napi ajánlott programok, aktualítások, hírek szerepelnek, de egyedileg struktúrált, szöveges vagy képes menükkel vezérelt több oldalas reklám felületeket, ajánlókat is.

Látogatói visszajelzések, kérdőívek

A rendszerben Létrehozhatók a látogatói visszajelzések gyűjtésére szolgáló egyedi kérdőívek. Az adatok feltöltés után a központi modulban megtekinthetők.

Többnyelvű narráció videó tartalmakhoz

A rendszer lehetőséget nyújt video tartalmak - bemutatók, kisfilmek, stb. - többnyelvű narrációját biztosítani. A látogató megáll a video fal/monitor előtt, leolvassa a kihelyezett, általa választott nyelvnek megfelelő vonalkódot, és a mobil eszközén hallgathatja a video anyaghoz tartozó, szinkronizált narrációt az adott nyelven.


Jump to top of page